64 rekker/6 halvgarderinger
1. Norge - Danmark U
2. Kypros - Island H
3. Wales - England HU
4. Armenia - Russland HB
5. Bulgaria - Sveits U
6. Georgia - Kroatia UB
7. Israel - Latvia H
8. Bosnia-Hercegovina - Romania UB
9. Tyskland - Kasakhstan H
10. Albania - Hviterussland UB
11. Malta - Hellas UB
12. Irland - Makedonia H
1. Norge – Danmark
Danmark spilte sin første landskamp i fotball 19. oktober 1908 under de olympiske leker i London. Fotball var fortsatt en ung idrett og Frankrike stilte faktisk med to lag. Av en eller annen grunn, som er ukjent for vår helt, gikk både Nederland og Frankrikes førstelag videre fra kvartfinalen på walk-over. Danskene måtte spille, men deres første landskamp endte likevel lykkelig da Frankrike B fikk unngjelde med hele 9-0. I semifinalen ventet Frankrike A, men den franske landslagsledelsen må ha bommet på laguttaket for danskene vant igjen, denne gangen med 17-1. Og kampens store spiller var nok Sophus ”Krølben” Nielsen, som puttet ti baller bak den franske keeperen. Danskene kom uansett ned på jorda igjen i finalen da Storbritannia satte full stopp for de scoringskåte drengene. Hjemmefavoritten vant 2-0 og danskene måtte reise hjem med sølv. Langt verre gikk det for Norge i deres første kamp. I juli samme året reiste nordmennene til Gøteborg og de kunne ikke fått en bedre start på kampen. Minotti Bøhn puttet ballen i mål rett fra avspark uten at en eneste svenske fikk kjenne på ballen. Svenskene kom imidlertid sterkt tilbake og vant 11-3. Det skulle gå to år før Norge spilte en landskamp igjen. Nå, godt over hundre år senere, kommer altså vår andre nabo på besøk. Danskene har, stort sett med rette, en klar overbevisning om at Norge spiller kjedelig fotball. Men danskene har nok også en velutviklet, men forkrøplet selvforståelse. VM i Sør-Afrika var en flau affære, og i løpet av det siste året har de tapt fem, spilt én uavgjort og vunnet tre. De har i snitt scoret ett mål per kamp, og hvis fotball handler om mål og underholdning så er nok ikke naboen i sør Guds gave til fotballen heller. Norge har fire seire, én uavgjort og ett tap det siste drøye året, og leder kvalifiseringsgruppa med tre seire av tre mulige. Danmark, på sin side, står med to seire og ett tap. Men Norge scorer heller ikke mye mål, og vår helt trur nok at begge lag helst ønsker å unngå tap heller enn å satse alt på seier. U.
2. Kypros - Island
AYIA NAPA! Spenstig bunnoppgjør i Norges gruppe - øy mot øy, mann mot mann. Island ligger noe overraskende sist med 0 poeng, mens Kypros tok sitt enslige poeng i den vanvittige 4-4-kampen borte mot Portugal. Ingen av lagene kan sies å være blant Europas fotballgiganter, men der Island ser ut til å være på vei ned, ser Kypros ut til å være et lag på vei oppover. John Fredriksens hjemland gjorde en hederlig innsats i forrige VM-kvalifisering, hvor de tok 9 poeng, slo Bulgaria 4-1 og fulgte Italia helt til døra i begge oppgjørene. Folkeheltene Ioannis Okkas og Michalis Konstantinou står for målene, mens Antonis Georgallides holder buret reint. I kategorien "Hva nordmenn vet om Island": Gjestene Island har verdens frieste presse, noe som innebærer at begge avisene kan skrive nøyaktig hva de vil. For eksempel om bankkriser, vulkanskyer, Snorre Sturlasson og Bjørk. Island tok rollen som irriterende snublestein for Norge i forrige kvalikk, men i EM-kvalikken ble det norsk seier, som seg hør og bør. Island velger derfor å prøve seg på noen på sin egen størrelse, og Kypros ble den heldige vinner. Bokstavelig talt. H.
3. Wales - England
En karmakamp i emninga? Craig Bellamy mot John Terry, to karer med et karmanivå såvidt under Hussein-klanen, Bush-familien og Rinnanbanden. Til sammen. Satans disipler i en kamp i en kamp i en kamp i kampen. Kamp 2: De underkuede kelterne mot de britiske imperialistene. Wales vinner selvsagt den karmakampen lett. Kamp 3: The Legacy of Bryan Robson mot The Legacy of Ryan Giggs. To karer med karma på nivå såvidt over Ghandi, Mandela og Buddha. Uavgjort. Dessuten har man manager-kampen: den tidligere Leeds(!)-spilleren og amfetaminmisbrukeren (?) Gary Speed mot den italienske, prim-madonnaen Fabio, mest kjent som herremodellen med de lange lyse lokkene, nå nyklipt fotballtrener for England. Og deltidsmafiosoboss. Garantert. To ledere med karma på eksakt samme nivå som mannen til Gro Harlem Brundtland, så kan dere tolke akkurat det som dere vil. Rent fotballstatistisk er det nok større sjans for at England får spille i Székesfehérvár neste år. Say what. Vet itte. Wales har null poeng på tre kamper, England har sju, og ligger for øyeblikket på andreplass i pulja – bak MONTENEGRO. Dette er en kamp England burde vinne, men man skal ikke kimse av de gamle krigsinstinktene til kelterne. Karma spiller forhåpentligvis en rolle i dette oppgjøret. Og John Terry har tross alt dårligere karma enn alle de nevnte i denne analysen, eneste som slår ham er nasjonen England. God shave the Queen! Er det lov å håpe på en klasekarmabombe her? Den som intet satser, intet vinner. Dessuten, hvis alle favorittene går inn denne runden blir det ITTNO i potten. DERE MLAEN CYMRU! COME ON WALES! UH! Eh, jeg mener HU!
4. Armenia – Russland
Russland er nok favoritt i dette oppgjøret. Russerne leder da også gruppe B med ni poeng på fire kamper. Men Armenia har overrasket, i hvert fall ble vår helt overrasket da han kikket på tabellen, og ligger på tredje plass med sju poeng. Armenerne tapte knepent hjemme mot Irland i den første kvalifiseringskampen, men slo tilbake med uavgjort borte mot Makedonia, en sterk hjemmeseier mot Slovakia og en oppskriftsmessig trepoenger mot Andorra. Russland, derimot, tapte noe overraskende hjemme mot Slovakia, men har nå gjort unna tre bortekamper med full pott som resultat. Nå reiser russerne ut på tur for fjerde gang. Og kanskje kan de forvente seg litt tøffere motstand denne gangen. I Armenia er nemlig de mest populære idrettene blant annet bryting, vektløfting, judo og boksing. De er altså en gjeng som liker å gi litt juling. Og på hjemmebane har de derfor vunnet de tre siste kampene. Konklusjonen blir derfor at vi her står overfor et oppgjør hvor et godt hjemmelag tar imot et godt bortelag. Man skulle derfor kanskje kunne tru at dette oppgjøret også blir uavgjort, men vår helt satser på en avgjørelse og setter HB.
5. Bulgaria - Sveits
Dimitar Berbatov har omsider slått til i Manchester United, Bryan Robsons tidligere klubb. Berbatov har imidlertid takket nei til videre landslagsspill, noe som naturlig nok svekker vertene. Landet trynet til og med hjemme mot umeriterte Montenegro, og fikk styggbank av England på Wembley. Apropos stygg: Trifon Ivanov! Landet kan by på fri flyt av alkohol, voldelige vakter, strippere, horer, tjuvaktig hotellpersonell og høy technomusikk - et idyllisk feriemål på alle måter, med andre ord. Etter at et fyllesjukt Bulgaria fikk deng av Sverige i VM 94 har ikke laget gjort stort ut av seg, og heller ikke erketyskeren Lothar Matthäus har klart å innprente nødvendig disiplin i bedagelige bulgarere. Motstander Sveits har også snublet mot ubeseirede montenegrinere, og det sveitsiske urverk virker noe i utakt. Nøytralitetens og korrupsjonens høyborg mangler i likhet med vertene de helt store profilene tidligere årganger dro nytte av. Her er ingen Chapuisat, ingen Alain Geiger eller Georges Bregy. Enkelte spillere, kanskje spesielt kaptein Inler, har potensiale, men som helhet er Toblerone-gutta for tamme. Vi må helt tilbake til Karl Rappans dager for å finne et sveitsisk lag som hadde noe å bidra med i fotballverdenen, og det begynner å bli noen år siden. To kjipe, intetsigende lag spiller 0-0 på Vasil Levski. U.
6. Georgia - Kroatia
Kahka mot Eduardo. Ikke fryktelig østblokk, sier du? Nei, for muren er jo revet, reven er murt og de fleste i den gamle østblokken er smurt –på den ene eller andre måten. Mikheil Saakashvili, Georgias såkalte president, er nok flink til både å smøre og å bli smurt. Spesielt når et land som Russland kritiserer ham for urent mel og trav, altså ikke bokstavelig, men i forhold til VALG. Da kan man begynne å lure. Mik-heil. Ikke nødvendigvis et veldig russlandvennlig navn heller, og lukter litt diktatorisk, so to speak. Men det som JEG syns er spesielt er at Georgia - østblokklandet Georgia – ligger i USA. Men det er en diskusjon som ikke hører inne under en fotballkampanalyse. Ah, det var det jeg drev med. Moving on. Kroatia herjer fisk og vilt for tida. Landet ved det idylliske Adriaterhavet (fisk), som også grenser til Serbia (vilt), troner øverst i sin kvalifiseringsgruppe. Georgia peser i nakken til Hellas som foreløpig ligger på en forventet andreplass. Norsk Trippings ledende tipper tror faktisk at kombinasjonen Saakashvili og კახაბერ (კახა) კალაძე (også kjent som Kakhaber "Kakha" Kaladze) fort kan gi Kroatia litt motstand denne kvelden på ბორისპაიჭაძის სახელობის ეროვნული სტადიონი (også kjent som Boris Paichadze National Stadium i Tbilisi). Aberet er dog, en hund (get it?). Kroatia har ikke tapt siden 09.09.09. 666/hund: Kerberos, den trehodete hunden som vokter inngangen til Hades, bjeffet til meg i en drøm i natt. Jeg forstår ikke bjeffing, noe som er jævlig synd, for jeg tror han ville fortelle meg noe viktig angående denne kampen. Voffor, vet jeg ikke. Kanskje han mente at denne kampen kunne by på en overraskelse - med eller uten rent mel og trav? Kroatia TAPER uansett ikke det her. Vi tror på uavgjort, men tar med en B i ren skjær feighet. UB.
7. Israel – Latvia
En tur til Polen og Ukraina virker mer og mer fjern for både Israel og Latvia. Begge lagene har tatt fire poeng på fire kamper og ligger fire poeng bak en playoff-plass og seks poeng bak Kroatia, som leder gruppe F. En seier her er derfor helt nødvendig hvis noen av dem har ambisjoner om å spille i Europamesterskapet neste sommer. Latvia greide noe overraskende å kvalifisere seg til EM i Portugal i 2004, men måtte reise derfra med halen mellom beina etter å ha tatt ett poeng i gruppespillet. Dette poenget kom riktignok mot Tyskland, men dette var et par år før Tyskland igjen ble et lag å regne med i store turneringer. Israel, på den annen side, har aldri spilt i noe Europamesterskap. Landet i Midtøsten måtte etter hvert melde seg ut av det asiatiske fotballforbundet, da stadig flere av motstanderlandene nektet å spille mot dem av grunner som sikkert flere klarer å forestille seg. På åttitallet deltok derfor Israel i VM-kvalifiseringsrundene i Oseania, og de var nær ved å kvalifisere seg til VM i Italia i 1990, men ble slått ut av Colombia med 1-0 over to playoff-kamper. Etter 1990 fikk Israel lov til å delta i de europeiske kvalifiseringsrundene, og fra 1994 ble de et fullverdig medlem av UEFA. Vår helt trur nok ikke Israel kvalifiserer seg til noe mesterskap denne gangen heller, men Israel er tross alt Guds lovede land, og israelerne er Guds utvalgte folk, så vår helt satser på at dette oppgjøret, om Gud vil, ender med en hjemmeseier. H.
8. Bosnia-Hercegovina - Romania
Romania har vært direkte ynkelige hittil i kvalifiseringen, og ligger etter to uavgjort og ett tap nest sist, kun foran dvergen Luxemburg. Gheorghe Hagi ville rotert i grava, om han var dau. Når man i tillegg må sette sin lit til pulverheksa Adrian Mutu ser fremtiden dyster ut for det rumenske landslaget. Fotballstorheter som Hviterussland og Albania ligger foran Romania på tabellen, i tillegg til dagens motstander Bosnia-Hercegovina. Bosnia er vant til å få slakt, på alle måter, men laget er faktisk besatt med et par kvalitetsspillere som Misimovic, Begovic, Dzeko og Pjanic. Bosnierne triller ball på Balkan-vis, men har lite å vise til internasjonalt - naturlig nok, nasjonens korte eksistens tatt i betraktning. Forrige treningskamp endte med 0-2 i sekken borte mot Mexico, og ettersom dette er en kamp Romania simpelthen må vinne skal det bli vanskelig for Bosnia-Hercegovina, hjemmefordel til tross. Vår erfarne tipper vet imidlertid at man sjelden kan stole på rumenere, og tar med en gardering. Stole på dem i fotballsammenheng, for å ha det på det rene. UB.
9. Tyskland - Kasakhstan
Tyskland, som for øvrig ligger på pallplass i "dårlig karma", spiser land som Kasakhstan til frokost. Og da snakker vi ikke om fotball. Hvis vi skal snakke fotball: Dette kan bli stygt. WWII-stygt. 8-1? En solid H. I dårlig tysk tradisjon (Heil og Hitler).
10. Albania – Hviterussland
Hviterussland er ubeseiret i gruppe D og de har i løpet av de fire første rundene heller ikke sluppet inn mål. Det var en bombe som sprang da Hviterussland stakk av med alle tre poengene i Paris. Men franskmennene var nok ikke helt ferdig med å gjøre skam på seg sjøl, og sjøl uten Patrice Evra og Nicolas Anelka på laget, klarte det nykomponerte franske laget dette uansett, med bemerkelsesverdig letthet. Så ble det to uavgjorte og målløse kamper for hviterusserne, hjemme mot Romania og borte mot Luxembourg. I forrige runde møttes så Albania og Hviterussland på Dinamo Stadion i Minsk. Forståelig nok ikke noe å gå mann av huse for, og det gjorde da heller ikke hviterusserne. Men sju tusen mann fant det likevel interessant nok, på en stadion som kan ta imot over førti tusen, og de glisne tribunene fikk se at hviterusserne sikret en grei 2-0-seier. Albanerne beholdt, tross tapet, tredjeplassen i gruppa, men disse fattige europeerne skal nok få det tøft videre i kvalifiseringen. Deres eneste seier kom hjemme mot Luxembourg med knappest mulig margin. De reddet riktignok både ett poeng borte mot Romania etter å ha kommet under med bare ti minutter igjen å spille, og ett poeng hjemme mot Bosnia hvor de utliknet rett før pause. Men albanerne sliter med å vinne kamper, og Luxembourg-skalpen er den eneste de har tatt i løpet av de siste tolv månedene. Hviterussland, derimot, har faktisk ikke tapt siden november 2009. Vår helt trur dette fort kan bli en ny borteseier for de hvite russerne, men det kan også ende uavgjort da halvparten av Albanias åtte siste kamper har endt med, ja nettopp, uavgjort. UB.
11. Malta - Hellas
Lokaloppgjør i middelhavsområdet! Malta er mest kjent for å ha startet verdens første supporterklubb for Manchester United (i 1959), og har som straff fått Gary Neville som æresmedlem i klubben. Røde Gary er også skribent i lokalavisa Times of Malta, en avis hvor korrekturlesing sannsynligvis ikke er det viktigste. Malta har lite å vise til i fotballsammenheng, men tidligere LSK-favoritt Michael Mifsud innehar målrekorden for landslaget med 25 mål på 79 kamper. Ikke verst, Michael! Malta ligger og kaver i sumpa i gruppe F med fire strake tap, og tar imot europamestrene fra 2004, som uten å overbevise innehar andreplassen i gruppa bak sterke Kroatia. Dette skal Hellas vinne med bind for øynene, 9 av 10 ganger, uten å bli svette og uten å i det hele tatt reise til Malta. De greske guder kan rett og slett ikke mislykkes i denne kampen, men OM de skulle gjøre det vil pengepremien skyte i været. Norsk Trippings utsendte sitrer ved tanken på lange champagnefylte dager på en egen øy i Stillehavet oppvartet av femogtjue blonde selskapsdamer, og smekker på en frekk U i tillegg til den soleklare B-en. UB, altså.
12. Irland - Makedonia
The Boys in Green, ikke i Robert, heldigvis for han, lever i et land som nok en gang står med begge bakbeina i uløkka. Irland er ikke bare på konkursens rand, men er mer eller mindre r-ass-kjørte. Igjen. Men irer er vant til motgang og vant til å slåss tilbake. Irene har slåss mot virile vikinger, mugne poteter, pripne engelskmenn, pesete prester og det som verre er. Likevel sitter latteren løst og humøret er aldri helt på bunn. Det har kanskje mer med alkoholinntak å gjøre enn noe annet, ikke at dét er negativt. Når det kommer til helgas motstander, Makedonia, så er det et land som også har hatt sitt å slite med. Noe som sier seg selv når man ser hvilke naboer man har: Kosovo og Serbia i nord, Bulgaria i øst, Hellas i sør og Albania i vest. Ingen piknik. No dick, Nick, som dem sier på engelsk. Uansett, to land som er vant til å være underdogger møtes. Underdogs. Underdog. Selveste underdogen: Kerberos taler til meg via hundeåndene. Hva sier du, bisken? Åsså, fin bisk. Skal den trehodete (ikke TREhode) bisken fortelle hvem som vinner denne kampen? Ah, fine bisken! Alas! Argh! Synd jeg ikke forstår helveteshundsk. Grrrr! Jeg må nok tippe med hjertet i dette oppgjøret! Og da må det selvsagt bli Irland som går seierende ut av den duellen. En sterk H for Hell's Ditch. Courtesy of tidenes kis: Shane MacGowan. SLAINTÉ! "Drink and be merry for tomorrow you might die!"
6 riktige. Alle tipper like ræva. Honnør til Gørhard for tøff satsing.
SvarSlettInnbyrdeskrigen:
Rat Boy: 41/72
DJ Erv 1919: 41/72
Stiven Gørhard: 50/72